Lady of Wine
Đurđica Jojić
Ladies of Wine

Đurđica Jojić

 Profesija
 Magistar korporativnih finansija, i doktorand na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji
  
 Prvo radno mesto
 Mlađi ekonomista u UNDP-u, pri Ministarstvu finansija, za vreme Vlade Zorana Đinđića
  
 Trenutno radno mesto
 Vinarija Mačkov podrum, izvršni direktor
  
 Mesto gde živiš 
 Novi Sad
  
 Uzor u vinarstvu
 Porodične vinarije Italije i Španije koje traju generacijama i vekovima
  
 Najveći lični uspeh
 Zdrava i sretna porodica
  
 Najveći profesionalni uspeh 
 Najveći uspeh mi je taj što sam pre svega sebi dokazala da mogu da ostvarim apsolutno sve što zamislim i poželim
  
 Vino koje praviš, a koje bi uvek preporučila
 Roze Frajla.
 Za to vino sam emotivno vezana, jer je posvećeno mojoj baki Đurđici. Ona je bila jedna izuzetna žena, u svemu natprosečna, prava heroina. Naziv aludira na lakoću i komfor koji nikad nije imala, a koji je itekako zaslužila. Samo vino se pravi od sorte portugizer iz vinograda Memijevo, njenog devojačkog miraza, koji danas ne bismo ni imali da se ona svojom hrabrošću nije potrudila da opstane u posleratnim godinama, godinama sistematskog nipodaštavanja i uništavanja svega ruralnog i tradicionalnog. Vino je lepršavo, pitko, osvežavajuće, ima zavodljivu diskretnu slast i arome trešnje i ruže.
  
 Vino koje pravi neko drugi, a koje bi uvek preporučila
 U poslednje vreme sam potpuno fascinirana jednim španskim vinom iz Riohe, vinarije Bodegas Valdemar – Finca del marquesado. Atipično je za španska vina, nema uobičajenu robustnost, iako je trinaest meseci odležavalo u bariku. Krasi ga izuzetna elegancija i harmonija. Takođe, mislim da se sa vinima iz Južnog Tirola ne može pogrešiti. Fasciniraju me po usklađenosti svežine i aromatičnosti, stilski su zaista kombinacija dve kulture, italijanske i germanske, kao i sama ta regija. Od srpskih vina najviše uživam u rozeima od domaćih sorti koje prave kolege sa Fruške gore. 
  
 Šta bi promenila u srpskom vinarstvu?
 Srpsko vinarstvo se nalazi u procesu razvoja, i prolazi kroz faze kroz koje prosto mora proći. Ono što bih volela da vidim da se što pre promeni, to je mnogo više vinograda, veći broj konzumenata vina, viši nivo vinske kulture, i postojanje odnosa poštovanja i vrednovanja srpskih vina, a posebno naših domaćih, autohtonih sorti. Takođe, volela bih da vidim i više poštovanja i korektnosti u poslovnoj praksi u procesu distribucije i promovisanja vina. Sada to više liči na gerilu i na Divlji Zapad.
  
 Destinacija za tvoj lični hedonizam (domaća i strana)
 Ah, to je teško odabrati, meni je cela planeta Zemlja mala! U Francuskoj i Italiji sam provela jedan deo života i njima se uvek rado vraćam.  Kad su u pitanju domaće destinacije, prija svako mesto gde ima dobrog društva i dobrog vina. Preferiram mesta uz reku.
  
 Kad bi se snovi ostvarivali, tvoj vinski san bi bio... 
 Gosti dolaze u obilazak vinarije, a moja čukununuka kaže: „U Mačkovom podrumu radi deseta generacija vinara!“