Lady of Wine
Ivana Đorđević Lady of Wine
VIP izbor

Ivana Đorđević: Moja najveća dilema

Ostrvo Samos je za Ivanu Đorđević, voditeljku i autorku sajta “Ivanine priče” bilo jedno od najzanimljivijih destinacija koje je otkrila prethodnih godina. U prirodne lepote ovog bajkolikog mesta svakako spadaju i vinogradi, a i nektar koji nastaje nakon fermentacije grožđa. Samos je mesto rođenja čuvenog matematičara Pitagore koji je izumeo vinsku čašu umerenosti,  ali i dom vrhovne grčke boginje Here, zaštitnice brakova.

Na Samosu se smenjuju plaže i vinogradi. Sva vina se proizvode od sorte beli muskat (muscat blanc a petit grain) i imaju oznaku “vina sa zaštićenim geografskim poreklom”.
Ivana Lady of Wine
U smiraj dana najveća dilema je bila da li izabrati “Pitagorinu piramidu” ili “Pitagorinu teoremu” (nazivi samoskih vina).
Na ovom ostrvu sve obiluje mitovima i legendama, ali je osim istorije važno osetiti i čari sadašnjeg trenutka.
Pitagora je napravio posebnu vinsku šolju/čašu umerenosti koja primorava ljude da piju samo umerene količine pića. Osmišljena je tako da se vino sipa samo do ispupčenja na sredini čaše. Ako se čaša prepuni, višak tečnosti će izaći kroz rupu na stalku. Ovaj izum bi trebalo češće koristi i danas, zar ne?