Lady of Wine
vinarija Testament
Toči i uči

BABIĆ – AUTOHTONA DALMATINSKA VINSKA SORTA

Ako želite najbolji merlo treba otići u Bordo, a najbolja vina od sorte Babić dolaze iz Dalmacije. Jednostavno je, jedan je original, a on podrazumeva i geografsko poreklo. Sorta Babić uspeva samo na kratkom potezu dalmatinske obale, gde se i nalaze i vinogradi mlade vinarije Testament, koja ponovo otkriva i nudi svetu ovu autohtonu vinsku sortu.

Vinogradi su smešteni u vinorodnom kraju Severne Dalmacije, u neposrednoj blizini grada Šibenika. Vinarija u mestu Jadrtovac ima 50 hektara vinograda posađenog između 2007. i 2012. godine. Vinograd je živa riznica loza lokalnih sorti, a Babić čini 85 posto zasada. Specifični vremenski uslovi i posebnost tla ovde od vinove loze traže borbu za opstanak, a to se može osetiti u intenzivnijim ukusima, kao i u dubljim i punijim bojama vina od Babića.

Sorta grožđa Babić, nije oduvek smatrana za vrstu od koje nastaju takmičarska vina, ali je Testament uspeo to da promeni.

vinarija Testament 2

Zahvaljući mladoj vinariji, vina od autohtone sorte Babić danas su izuzetno cenjena. 

Najveći udeo u ograničenoj proizvodnji od ove autohtone dalmatinske sorte imaju upravo vina vinarije Testament. Samo deset posto vina koja se proizvedu u svetu napravljeno je onako kako se to radi u vinariji Testament – bez hemijskih tretiranja grožđa.

Na srpskom tržištu vinarija Testament se premijerno predstavlja vinima: Babić T i Babić mali t. Oba vina su napravljenja po organskim principima, a razlikuju se po tome što je Babić mali t napravljen od manjih bobica grožđa, u kojima ima više tanina, pa je samim tim i vino jače. S druge strane, Babić T odležava u velikim hrastovim bačvama koje mu donose dozu elegancije i kompleksnosti.

vinarija Testament 3

Kućni potrošači mogu ih naručiti i putem mobilne aplikacije: WineDrop www.winedropclub.com, preko koje je moguća kupovina jednim klikom, pouzećem ili putem kartice uz isporuku paketa na kućnu adresu u roku između 24 – 48 sati. Ova vina su dostupna restoranima i preduzećima za naručivanje preko distributera ADS WINE doo, poručivanjem preko e maila: info@adswine.rs, ili telefonom: 0646117565.

Pogledajte video o vinarji i vinima Testament na sledećem linku: