Lady of Wine
Mačkov podrum
Club

Mačkov podrum u clubu Ladies of Wine

Vinarija iz Iriga sa Fruške gore bila je gost u Clubu Ladies of Wine, a Đurđica Jojić je kroz laganu priču o tome kako je nastala vinarija zanimljivog imena, zašto se roze vino od sorte portugizer zove „Frajla“, zbog čega šardone u Francuskoj nazivaju izdajicom i sa još puno ineteresantnih detalja, upoznala članice kluba sa porodičnom i vinskom pričom familije u kojoj svakom članu uz ime dodaju i – „mačkov“.

Dva bela vina, jedan roze i jedno crveno, bili su pravi izbor za početak letnjih dana, ni premalo, ni previše. Šardone (Chardonnay) je odmah pokazao zbog čega je jedna od najomiljenijih belih sorti na svetu, a i kako mu podneblje Fruške gore daje specifične arome.

U Mačkovom podrumu su posebno ponosni na traminac jer su sadnice nabavili direktno iz Tramina, sela u severnoj Italiji, po kojem je ova aromatična sorta i dobila ime.

Roze vino Frajla ima posebnu priču. Baka, koje se Đurđica dobro seća, bila je otresita žena koja nije želela da živi gradskim životom i bude „frajla“, tako da je odlučno odbila da se Jojići presele u grad nakon Drugog svetskog rata. U njenu čast je nazvano vino od sorte portugizer (da ipak jednom bude „frajla“), koje je baš zahvaljujući Mačkovom podrumu uspelo da se održi na ovim prostorima.

Merlot Mačkov podrum je ovom prilikom nepravedno zapostavljen na kraju prezentacije jer je „Frajla“ svojom pričom, i u boci i van nje, zaokupila pažnju većeg dela prisutnih žena u Clubu Ladies od Wine.

Veče ne bi bilo tako savršeno ni bez sireva iz Stare hercegovačke kuće i posebnog ambijenta Vinoteke Wine&Pleasure u kojoj svako vino zablista posebnim glamurom.

Jedan od poklona bila je i zbirka poezije u kojoj su štampane izabrane pesme o vinu sa konkursa koje u okviru Dana mladog portugizera vinarija Mačkov podrum, zajedno sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, organizuje tradicionalno već više od jedne decenije.