Lady of Wine
Events

Dani tamjanike LADY OF WINE u Beogradu

Poslednjeg vikenda maja održani su Dani tamjanike u organizaciji tima emisije Lady of Wine na brodu Kopernikus na Ušću, sa željom da se promoviše ova domaća sorta, ali i srpske vinarije koje proizvode vina prepoznatljivih aroma. Prvi dan manifestacije otvorila je profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Slavica Todić, dok je drugog dana predstavljen i novi Sektor vinarija koji je počeo sa radom u okviru Sektora preduzetništvo Privredne komore Srbije, sa idejom da se podrže žene koje se bave vinarstvom u našoj zemlji.

Dani tamjanike1
Dani tamjanike započeli su degustacijom u Wine Garden Bar&Shop i pričom o tamjanici, a sledećeg dana najavom novog Sektora vinarija

Slavica Todić iznela je zanimljive podatke o tamjaniki, koja pripada velikoj grupi muskatnih sorti. S obzirom da je reč o starim sortama koje su se menjale i mutirale kroz istoriju, pokrenut je projekat u saradnji sa Institutom u Španiji kako bi se uradile genetičke analize nekih naših sorti, pa i tamjanike. To će biti polazna osnova za utvrđivanje pedigrea, to jest njenih roditelja. Ova istraživanja su veoma važna zbog dokazivanja autohtonosti jer će to biti važan segment za promociju srpskog vinarstva.

Inače, tamjanika u Srbiji (i bela i crna) je ženska sorta, tako da ne može da se gaji sama u vinogradu, već pored drugih sorti, koje joj služe kao oprašivači.

Vinarija Aleksić, Vinarija Doja, Vinarija Galot, Vinarija Grabak
Vinarija Minić, Vinarija Ćosić, Vinarija Podrum Tošići, Vinarija Milinčić
Vinarija Ambelos, Vinarija Spasić, Vinarija Smiljković, Vinarija Veličković, Vinarija Ivanović
Podrum Lukić, Vinarija Raj, Vinarija manastira Bukovo, Vinarija Miletić
Podrum Zagorac, Farmer sir, Vinarija Yotta, Vinarija Magaza

Za ljubitelje vina centralni događaj je bio „Veče tamjanike“ na kojem su predstavljene tamjanike iz svih krajeva Srbije, od Župe kojoj se i pripisuje očuvanje  srpske tamjanike uprkos brojnim nedaćama, preko Vranja, Centralne Srbije, Negotinske krajine, do Južnog Banata i Braničevskog okruga. Na manifestaciji su učestvovala i dva manastira, od kojih je jedan iz Negotinske krajine, zahvaljujući kojem je crna tamjanika uspela da se sačuva od zaborava.

Inače, tamjanika je jedna od domaćih sorti koja svakako sa sobom nosi potencijal za pozicioniranje vinske Srbije u svetu jer se dopada na prvi gutljaj. Takođe, tamjanika je kao sorta prepoznata i kao turistički potencijal naše zemlje po kojoj, uz prokupac, može da postane atraktivan izbor i za strane turiste.

Uz tamjaniku se odlično uklapaju delikatesi Slatka jesen i proizvodi od tartufa Truff Truff

Na konkursu za najlepšu fotografiju žene sa tamjanikom izabrana je fotografija pod nazivom „Antistresna tamjanika“, Kristine Čabarkapa, mada su još neke od pristiglih mogle da ponesu ovu titulu.

Najlepsa fotografija i… još neke odabrane

Podrška u realizaciji Dana tamjanike Lady of Wine bio je ruski brend Doktor More, čiji proizvodi mogu da budu i čistači organizma i doprinos zdravlju. A kako se uklapaju sa vinom?

Jednostavno.

I vino je zdravo.

Foto: Maja Enis, privatna arhiva