Lady of Wine
Testament Babić vino
Izaberi vino,  Zadovolji čula

Prirodna vina vinarije Testament i u Srbiji

Prirodna, organski proizvedena vina vinarije Testament od lokalne dalmatinske sorte grožđa Babić, stigla su i u Srbiju. Posebnost ovih vina čini jedinstvena kombinacija suvog tla i lokalne mikro-klime, kao „testament“ tradicije proizvodnje koja datira na prostoru Dalmacije još od drevnih rimskih vremena. Testament vina su uglavnom proizvedena od autohtone sorte grožđa Babić, vrste koja uspeva na kratkom potezu dalmatinske obale oko ostataka srednjevekovnog grada Šibenika.

Naziv vinarije je simbolično „prizivanje“ bogatog antičkog nasleđa čija ostavština je danas oživljena u vinarijama koje se organskim postupkom i tradicionalnim fermentacijama vraćaju suštini vina.

I pored toga što je reč o relativno mladoj vinariji, Testament je brend koji se može pohvaliti značajnim uspesima, od kojih je najznačajniji taj, da su vina nastala od autohtonih dalmatinskih sorti ponovo našla svoje mesto na svetskom tržištu!

Juraj Sladić

Dugo vremena sorta Babić nije prihvatana kao grožđe od kojeg može nastati reprezetativan vinski brend. Juraj Sladić, tridesetpetogodišnji enolog i uzgajivač, direktor vinarije Testament, potomak duge loze vinogradara postavio je za cilj da svetu dokaže istinsku vrednost ove jedinstvene dalmatinske loze.

Svoju misiju je ispunio već nakon par godina rada u vinariji kada su Testament vina osvojila dva zlatna odličja na prestižnom vinskom takmičenju u Londonu (Decanter) – jedno vino Dalmatian Dog Babić, berba 2016, i drugo Testament Pošip iz 2019.

Zahvaljući vinariji Testament, vina od autohtone sorte babić danas su izuzetno cenjena.  U celom svetu godišnje se proizvede samo stotinak hiljada boca vrhunskog Testament Babića, a najveći udeo u ograničenoj proizvodnji imaju upravo vina vinarijeTestament. Samo deset posto vina koja se proizvedu u svetu napravljeno je onako kako se to radi u vinariji Testament – bez hemijskih tretiranja grožđa.

Vinograd_Testament

Vinarija Testament u Jadrtovcu ima 50 hektara vinograda posađenog između 2007. i 2012. godine. Vinograd je živa riznica loza lokalnih sorti od čega Babić čini čak 85 posto zasada, a pored Plavca i Pošipa, u vinogradu ima i nešto Debita i Maraštine.

Juraj Sladić, koji je na čelo vinarije došao na poziv vlasnika –  švedskih investitora, ističe da su originalnost i posebnost negovani kao principi u izgradnji njihovog brenda Testament.

Svaki element primorske prirode prožima vina vinarije Testament dajući im neponovljiv karakter podneblja: dubinu boje, plemenitu oporost i neočekivanu snagu. Nijedan od tri elementa: sunce, tlo i more, nije zapostavljen u ovoj jednačini.

Na srpskom tržištu vinarija Testament se premijerno predstavlja vinima: Babić T i Babić mali t.

Kućni potrošači mogu ih naručiti i putem mobilne aplikacije: WineDrop www.winedropclub.com, preko koje je moguća kupovina jednim klikom, pouzećem ili putem kartice uz isporuku paketa na kućnu adresu u roku između 24 – 48 sati. Ova vina su dostupna restoranima i preduzećima za naručivanje preko distributera ADS WINE doo, poručivanjem preko e maila: info@adswine.rs, ili telefonom: 0646117565.

Pogledajte video o vinarji i vinima Testament na sledećem linku: