Lady of Wine
Šampanac pampur
Toči i uči

I danas pijemo zvezde

Nijedno vino nije toliko povezano sa svečanim prilikama kao šampanjac. Ali, samo vino koje potiče iz specijalnih vinskih oblasti i koje se proizvodi prema strogim pravilima, može se nazvati šampanjcem. Vinogradarska oblast u kojoj se proizvodi šampanjac se nalazi u Francuskoj i proteže se od Šarlija, istočno od Pariza, pa do Remsa, prestonice Šampanje.

Šampanjac se pravi samo od tri sorte grožđa: pino noara, pino menijea i šardonea, klasičnom (tradicionalnom) metodom. Na ovaj način, druga, sekundarna fermentacija ili vrenje se odvija u flaši.

Slučajno su ga sredinom 16. veka proizveli benediktanci iz opatije Saint Hilaire. Nazvali su ga “đavolje vino”. Ipak, pravim “ocem” šampanjca smatra se Dom Perinjon, benediktanski monah, koji je poznat po rečenici koju je uzviknuo kada je okusio vino sa mehurićima: “Dođite, ja pijem zvezde”.

Najpoznatiji šampanjac je naravno Dom Perinjon (Dom Perignon), ali su se kasnije pojavile i druge “šampanjske” zvezde: Moet&Chandon, Kristal – Louis Roederer, Veuve Clicqout, Rol Roger – koji je prošle, 2019. godine proglašen najboljim šampanjcem na svetu…   
Koliko je stvaranje ovog čarobnog pića prava umetnost govori i podatak da čaša dobrog penušavca sadrži čak 15 miliona mehurića.

Foto: Flickr, Unsplash, Pixabay, Wikipedia, Wikimedia