Lady of Wine
Lady of wine_Yotta_Jelena Jotić
Ladies of Wine

Jelena Jotić

 Profesija
 Ekonomista sa dugogodišnjim iskustvom u finansijskom menadžmentu, business controllingu, korporativnim i projektnim finansijama kao i transakcionom M&A savetovanju.
  
 Prvo radno mesto
 Asistent Country Managera predstavništva farmaceutske kompanije Berlin-Chemie AG u Beogradu.
  
 Trenutno radno mesto
 Senior Project Finance Manager, Frikom
 U porodičnoj vinariji Yota suvlasnica i PR menadžer
  
 Mesto gde živiš
 Beograd
  
 Uzor u vinarstvu 
 Radovan Đorđević, osnivač i vlasnik vinarije Čokot iz Župe.
  
 Najveći lični uspeh
 Spoznaja da sve što sam u životu postigla rezultat je velikog truda, vizije i istrajnosti. Među svim ličnim uspesima, najveći je moja porodica, oaza spokoja, ljubavi i pozitivne energije koju negujemo svaki dan uprkos svim problemima i izazovima današnjice.
  
 Najveći profesionalni uspeh
 Ostvarenje naše vinske priče u moru konkurencije i izazovima koje nosi sa sobom proizvodnja vina - najviše od svega pozicionirati se među vinskim fanovima sa nekom od naših etiketa, prevashodno zbog građenja vinske istorije i identiteta porodice Jotić koji želimo da ostavimo u nasleđe našoj deci.
  
 Vino koje proizvodite u vinariji Yotta, a koje bi uvek preporučila
 Svaka etiketa je favorit na svoj način jer nosi priču i simboliku sa sobom. Moj favorit je Hysteresis, vino koje koketira, zavodi, inspiriše sa paletom aroma koje se smenjuju zavisno od momenta, emocije i hrane.
  
 Vino koje proizvodi neko drugi, a koje bi uvek preporučila
 Grand Trianon, Erdevik
  
 Šta bi promenila u srpskom vinarstvu?
 Veći eksperimentalni fokus na autohtone srpske sorte pogotovo prokupac i tamjaniku, kako bi se ostatku strane vinske publike promovisale i prikazale u mnogo nijansi. Ono što takođe nedostaje jeste iniciranje konzorcijuma između pojedinih vinarija kako bi se lansirale zajedničke, kooperacione etikete kao kupaže iz najboljih godina. Srpskom vinarstvu bi pomogla i snažna asocijacija srpskih vinara koja bi štitila interese, prava i potencijale naših proizvođača vina, kako u odnosu na državu tako i promovisanje na stranim izložbama/salonima i podrška organizovanju vinskih radionica u zemlji koje bi povezale srpske vinare i stvorile interaktivan odnos sa potrošačima.
  
 Destinacija za tvoj lični hedonizam (domaća i strana)
 Domaća – Stara Planina, divlja, neistražena.
 Strana – Provansa, romantična, autentična, sanjiva, magična.
  
 Kad bi se snovi ostvarivali, tvoj vinski san bi bio...
 Vinarija Yotta koju vode naši unuci, a etikete prepoznatljive i voljene ne samo u Srbiji nego širom sveta -  manje po broju, više po posvećenosti onih koji nas vole, piju i slede duž svih meridijana.