Lady of Wine
Marina Bogićević
Ladies of Wine

Marina Bogićević

 Profesija
 Vinogradar i enolog
  
 Prvo radno mesto
 Završila sam Fakultet za vinogradarstvo i enologiju u Italiji, radno iskustvo iz vinarstva sam sticala dugogodišnjim radom za vreme berbe širom regiona Italije (Toskana, Ciliento, Trento), a nakon toga sam radila i u okolini Milana u regiji Oltrepo Pavese.
  
 Trenutno radno mesto
 Trenutno radim u Vinariji Grabak, u mom rodnom mestu Vrnjačkoj Banji, koja je vlasništvo Miloša Jovanovića. Vinarija je osnovana 2015. godine i ja sam od početka njenog osnivanja zadužena za brigu o vinogradima i vinu.
  
 Kada si i zašto odlučila da se baviš vinima?
 Ja sam u stvari vinogradar u duši i vinogradarstvo je moja ljubav. Sva zasluga da se bavim i vinarstvom pripada mom pokojnom suprugu Predragu, koji je bio veliki ljubitelj vina i hedonista. Druga zasluga pripada mojoj sestri Tanji, koja je insistirala da u mojim četrdesetim godinama odem na fakultet u Milano, kako bi mi priznali ispite sa fakulteta u Zemunu. U Milanu sam završila magistarske i doktorske studije. Moj suprug me je podržavao na tom putu, koji nije bio lak, ali je uvek želeo da mu supruga pravi vina.
  
 Uzor u vinarstvu
 Imala sam sreće da, radeći dugo u Italiji, upoznam tradicionalno vinarstvo i doživim ga u svoj svojoj lepoti. Kada radite u regijama, koji su san za svakog vinara i upoznate pravi smisao pravljenja vina, ljubav i strast tih vinara prema svom poslu, naravno da vam to postane uzor. Veliki uzor i podrška bila mi je i Vesna Maraš, direktorka sektora razvoja u kompaniji 13. jul Plantaže dok sam radila magistarski rad i ona je uticala na mene da nakon toga upišem i doktorske studije. Ja i sada, radeći u Srbiji, nalazim uzore u kolegama u kojima prepoznajem taj isti pristup i posvećenost vinarstvu.
  
 Najveći lični uspeh
 Moj najveći lični uspeh su najlepše godine koje sam provela u braku sa mojim suprugom Predragom. On sada nije pored mene, da prati sve što radim, ali godine velike ljubavi daju mi snagu da idem dalje punim plućima i sa radošću. Verujem da bi bio ponosan na moj rad.
 Pored mene su uvek moja porodica i moji prijatelji čiju pažnju, podršku i ljubav takođe osećam kao lični uspeh.
  
 Najveći profesionalni uspeh
 Bez ikakvog razmišljanja, to je zlatna medalja na Decanter-u 2020. za vino Vivak Prokupac iz 2017. godine. Strasno verujem u autohtonu sortu Srbije - prokupac i u njene potencijale, tako da kada dobijete potvrdu stručnjaka za uloženi rad, sreći nema kraja.
  
 Vino koje praviš, a koje bi uvek preporučila?
 U sva vina koja pravim ulažem podjednaki trud i ljubav tako da ih preporučujem, zavisno od ukusa i potrebe kupaca. Uvek posebno potenciram da upoznaju vina od prokupca, kako bi shvatili i cenili njegovu jedinstvenost.
  
 Vino koje pravi neko drugi, a koje bi uvek preporučila?
 U Srbiji danas postoje izuzetna vina, koja rado probam i preporučujem, ali ne bih htela da ih sada nabrajam i možda nekog zaboravim. Vino je lični doživljaj, a ujedno uvek treba poštovati i ceniti napor i rad vinara.
  
 Šta bi promenila u srpskom vinarstvu?
 U srpskom vinarstvu ne bih ništa menjala, jer je ono ostvarilo neverovatan napredak u poslednjih desetak godina i mogu samo da poželim da se tako nastavi. Vinarije su opremljene najsavremenijom opremom, tehnolozi su stručni i informisani. Sreća je da je u poslednje vreme i država prepoznala značaj ove grane poljoprivrede i privrede uopšte. Lepota vinarstva stoji u raznolikosti i u tome da svako daje vinu svoj lični pečat i pečat podneblja gde nastaje. Srbija u tom smislu ima šta da ponudi.
  
 Destinacija za tvoj lični hedonizam (domaća i strana)?
 Imam sreću da životnu radost i ispunjavanje svoje hedonističke strane nalazim na raznim mestima, i u svojoj Srbiji, ali i van nje. Poštujem i cenim sve različitosti, uživam da ih otkrivam, ali najveće uživanje je kad sam na tim mestima okružena ljudima koje volim.
  
 Kad bi se snovi ostvarivali, tvoj vinski san bi bio...
 ... da turisti iz celog sveta žele da dođu u Srbiju, kao destinaciju za vinski turizam i probaju naša vina, čuvena po kvalitetu od autohtonih sorti.