Lady of Wine
Mina Avramović
Ladies of Wine

Mina Avramović

 Profesija
 Direktor vinarije Stemina, a po struci - diplomirani politikolog za međunarodne odnose
 
 Prvo radno mesto
 Prvo i već četrnaest godina - direktor vinarije Stemina
  
 Mesto gde živiš
 Živim u Beogradu dvadeset godina, ali sam često na relaciji Beograd- Trstenik
 
 Uzor u vinarstvu
 Iz našeg okruženja je to svakako moja draga prijateljica Ivana Šijački zbog neverovatne energije. Posvećena je majka troje dece, zaljubljenik i poznavalac našeg posla, inače tehnolog po struci. Ivana je veoma kreativna osoba, a pamtim i njene sjajne kulinarske sposobnosti :).
 
  Najveći lični uspeh
 Majka sam dvoje sjajne dece Ilije (5) i Marte (4) godine.
  
 Najveći profesionalni uspeh 
 Svojim najvećim profesionalnim uspehom smatram samu činjenicu da naša porodična vinarija postoji već šesnaest godina, što nas čini jednom od najstarijih butik vinarija. Kada smo počeli, bili smo trideset i druga registrovana vinarija u Srbiji i opstali smo uprkos brojnim izazovima. Nastavljamo i dalje da rastemo i da se razvijamo i da stalno doprinosimo srpskom vinskom tržištu stvaranjem sve boljih vina.
  
 Vino koje praviš, a koje bi uvek preporučila
 To je svakako vino Draga, najbolje vino koje smo ikada napravili. Napravili smo ga samo jednom i to 2008. godine, sasvim slučajno, od prirodno prosušenog grožđa, koristeći tehnologiju proizvodnje amarone stila. Tri godine je odležalo u novim barik buradima i njegov vrhunac se tek očekuje - u narednih dvadesetak godina.
  
 Vino koje pravi neko drugi, a koje bi uvek preporučila
 Radovan 100% prokupac Podrum Čokot, Rodoslov Aleksandrović, Ivanović No. 1/2, 33 belo Braća Rajković, Stifler’s Mom Shiraz Erdevik, Bonsai Yotta...
  
 Tvoj pogled na srpsko vinarstvo danas?
 Osećam, a i vidim da se stvari u srpskom vinarstvu konačno menjaju nabolje. Srbija danas ima mnogo bolji kvalitet vina nego pre samo deset godina, možda i zbog mnogo veće konkurencije. Takođe, više pažnje se obraća na male vinarije koje su dugo bile zanemarene na domaćem tržištu, a upravo one odražavaju autentičnost onogo što danas zovemo srpsko vinarstvo. Zahvaljujući subvencijama za izgradnju vinarija Ministarstva poljoprivrede kreće da se razvija i vinski turizam, a upravo je to ono što nam je nedostajalo. U godinama koje dolaze, to će sve više dobijati na značaju.
 
  Destinacije za tvoj lični hedonizam
 Volela bih da posetim i probam kalifornijska vina i obiđem vinarije u Australiji. U Evropi još nisam bila u Bordou...
  
 Kad bi se snovi ostvarivali, tvoj vinski san bi bio...
 Mislim da je upravo počeo da se ostvaruje...