Lady of Wine
Crkva Brvnara_Vranić
Put oko vina

Crkva Brvnara u Vraniću

Crkva brvnara u Vraniću (beogradska opština Barajevo) podignuta je 1823. godine na temeljima starije crkve iz 18. veka i predstavlja zaštićeno kulturno dobro kao spomenik kulture. Nalazi se u crkvenoj porti u Vraniću i danas je crkva Svetih četrdeset mučenika (Mladenci). Pored brvnare, krajem 19. veka je sagrađena nova crkva Svetog Ilije, a u porti ima i drugih interesantnih objekata.

U dvospratnoj zgradi novijeg datuma koju zovu “riznica”, nalazi se bogati muzej. Postavka je prepuna arheoloških predmeta, većinom nađenih u samoj porti: mamutovi zubi i vinčanski idoli, rimski mač i srednjovekovni srpski nadgrobni spomenici, novac Nemanjića i despota Stefana, knjige iz 17. veka, pisma Karađorđa, ikone, odlikovanja solunaca…
Ova neobična riznica postoji zahvaljujući protojereju Radivoju Mitroviću, koji je 40 godina bio paroh u Vraniću i koji je većinu ovih predmeta otkrio u samoj porti. Naime, tokom rekonstrukcije crkve brvnare na dubini od 70 centimetara radnici su pronašli temelj kuće s ognjištem iz vinčanske kulture, stare 6.500 godina. U dvorištu je otkriven i keltski, rimski i vizantijski novac, i mnogi drugi predmeti. Na veliko iznenađenje, pokazalo se da je u četvrtom veku na mestu porte postojalo antičko naselje sa crkvom.
Posete ovom mestu se zakazuju, a u blizini se nalazi i lepo zdanje vinarije Trišić sa vinogradima koji gledaju i na južni i na severni deo Srbije.