Lady of Wine
Rogljevo_pimnice
Put oko vina

Pimnice u selu Rogljevo

Prve pimnice u selu Rogljevo u Negotinskoj krajini podignute su još u 18. veku, a još mnogo ranije meštani ovog i obližnjeg sela Rajac, koji su živeli u kućama ukopanim u zemlju, dogovorili su se da sagrade vinsko selo. Prema nekim podacima, selo je imalo 162 kuće, a 164 pimnica, ali su mnoge do današnjeg dana uništene, ili su propale. Pimnice u selu Rajac su mnogo poznatije i atraktivnije za turiste, ali su Rogljevačke mnogo više zadržale duh starih vremena. Međutim, da bi postale turistički vredna destinacija potrebno je puno ulaganja u infrastrukturu i smeštajne kapacitete.

Donedavno su i putevi bili toliko loši da čak i onima sa avanturističkim duhom nije bilo lako da stignu do ovog krajnje istočnog dela Srbije. Najbrojniji su Francuzi, ne samo zbog toga što moraju da probaju svako vino na kugli zemaljskoj, već zato što žele da otkriju šta je privuklo njihovog državljanina da baš na ovom mestu otvori vinariju. Baš tako, u Rogljevu postoji i francuska vinarija.

Vino se iz Rogljevačkih pimnica izvozilo u Francusku još krajem 19. veka, kada su francuski trgovci otkrili Negotinsku krajinu u kojoj je grožđe bilo istog kvaliteta kao u Burgundiji. Postoje i podaci da su bačvu vina plaćali Napoleonovim zlatnikom.

Foto: Lady Marina