Lady of Wine
Manastir Novo Hopovo
Put oko vina

Manastir Novo Hopovo na Fruškoj gori

Veruje se da je manastir Novo Hopovo na Fruškoj gori osnovao despot Đorđe Branković (monaško ime Maksim) u 14. veku. Crkva manastira posvećena je Svetom Nikoli, a mnoge ikone na ikonostasu radio je najznačajniji srpski barokni slikar Teodor Kračun. U manastiru su smeštene mošti Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog sveca iz 14. veka.

Manastir Novo Hopovo
Novo Hopovo je danas ženski manastir, a na tri kilometra od njega smešten je i manastir Staro Hopovo koji je ponovo otvoren 2014. godine. Putem do Starog Hopova, nalazi se malo manastirsko jezero.
Manastir je bio i prosvetni centar tokom više vekova. Zabeleženo je da su i Srbi iz Beograda dolazili u ovaj manastir da uče da čitaju i pišu. U delu konaka manastira nalazi se memorijal posvećen srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću koji se ovde zamonašio.

Manastir je nekoliko puta u svojoj istoriji trpeo velika oštećenja, a manastirska biblioteka i arhiv su uništeni u požarima. Ipak, po svojoj arhitektonskoj vrednosti Novo Hopovo predstavlja najznačajniju svetovnu građevinu svoje epohe na ovim prostorima.

Manastir Novo Hopovo nalazi se u dolini koja se spušta od Iriškog venca prema Irigu, poznatom vinskom centru u kojem je smešteno nekoliko vinarija: Kovačević, Deurić, Mačkov podrum i još puno malih vinarija, kao i Vinska kuća Kovačević, mesto koje nijedan hedonista ne zaobilazi.