Lady of Wine
Dekanter
Toči i uči

Dekanter – mesto gde vino prodiše

Dekanteri su staklene posude u kojima se odvija proces odvajanja bistrog vina od taloga. Drugi razlog zbog čega se vina pretaču je otkrivanje kompleksnosti njihovih mirisa i ukusa. Na taj način, tercijalne arome (složene i zrele arome koje se razvijaju kada visokokvalitetno vino dozreva u boci), dolaze do izražaja povezujući se sa kiseonikom.

Najčešće se dekantiraju starija ili arhivska crvena vina, čiji ukus nakon toga ima veću voćnost, a tanini postaju nežniji.
Oblik dekantera nije presudan, najvažnije je da je širok pri dnu kako bi se što veća površina izložila kiseoniku. Danas postoje različiti oblici dekantera, a neki od njih su prava umetnička dela.

Najpraktičniji savet za kupovinu dekantera je da kupujete one lake za održavanje. Postoje dekanteri zapremine 750 ml i magnum dekanteri, a odnedavno i oni mali za kućnu upotrebu.

Što se tiče održavanja, najbolje je koristiti toplu vodu, čisteći prvo spoljašnji deo, a zatim i unutrašnji. Ne preporučuje se bilo kakvo sredstvo za pranje unutrašnjosti dekantera jer se ono vodom teško ispira, a može da utiče i na aromu i ukus vina.

Decanter na francuskom znači odtakati.