Lady of Wine
Toči i uči

Tri žene – jedna vinarija (priča druga): Marina Vujić

Saša i Slobodan Vujić, koji su živeli i radili u Sarajevu, otvorili su pre nekoliko godina porodičnu vinariju Fragaria, na imanju u Župi, koje je bilo pod vinogradima u vreme kada su se starije generacije bavile ovim poslom. Njihov novi poslovni poduhvat podržale su i ćerke, Marina i Anja, koje su se brzo uključile u pojedine procese rada. Ženski deo porodice, koji je brojniji, kroz tri priče otkriva nam kako su „preživeli“ početke, koliko je važna ljubav i motivacija i da li samo jedna sorta može da bude adut vinarije na tržištu.

Ovo je druga priča.

Prvobitno je vinarija Fragaria bila samo ideja temeljena na ljubavi naših roditelja prema vinskim događajima. Osnivanje vinarije je njihova odluka, ali smo nas dvije od početka uključene u razgovore oko smjera u kojim želimo da Fragaria ide. Početak nije bio ni lagan ni jednostavan, iako smo krenuli u nešto što je jako zanimljivo, nešto što nam se sviđalo. Nas dvije smo bile dosta mlade i nismo znale o poslovanju vinarije, kao ni o rizicima ovog posla, ali nam se sviđala ideja da imamo svoje vino. U to vrijeme smo se školovale u Beču, išle na razmjene studenata u Madrid, Bordo i učile kako se to radi negdje drugde. I tako, uz pomoć svakog od nas, ali i od šire porodice, prijatelja – odnosno njihovog znanja i višegodišnjeg iskustva u uzgoju vinove loze kao porodičnog blaga i ljubavi prema vinogradima, uspješno je ostvareno podizanje novih zasada vinove loze, proizvodnja prvih boca Fragarie, kao i izlazak na tržište. Nekako svako od nas ima svoj zadatak, ali svi pomažemo jedni drugima.

Koliko je opredeljenost ka specifičnoj vinskoj sorti kao što je jagoda  važna za prepoznatljivost vinarije na tržištu?

Fragaria brend stvara odnos sa svojim potrošačima kroz pričanje svoje priče. Fragaria Jagoda je specifično vino, rijetka sorta koja se proizvodi u ograničenim količinama i namjenjeno je svima koji su spremni probati nešto novo,  nešto kvalitetno, nešto drugačije. Kada se ljudi prepoznaju u toj pričI, oni žele da postanu deo nje. Cilj nam je da sa različitim vinima, kao što je jagoda, pomjeramo granice i načine razmišljanja, u smislu da smo se okrenuli svima koji žele da probaju malo drugačije i da na taj način kreiramo promjene kojima naši kupci teže.

Koliko su mlađe generacije zainteresovane za vinski turizam?

Konzumacija vina je hedonističko iskustvo, a moja generacija je upravo takva. Kad kažem hedonizam, više mislim na to da mi mladi želimo uživati u slobodnom vremenu i živeti onako kako mi želimo. Ja to shvatam u smislu da svaki čovjek mnogo vrijedi i žaslužuje da sebi priušti ljubav, tj. da se posveti onome što voli. Zato je jedan od ciljeva Fragarie razvoj dodatne turističke ponude, uz posjetu vinariji. Turisti  koji dođu u Župu, bilo kao planinari ili biciklisti, ili bilo kojim drugim povodom, treba u ponudi da imaju i obilazak vinarija, kojih ovde ima puno. Tako će polako postati i vinski turisti. Fragaria pruža jedinstveno iskustvo koje uključuje degustaciju Fragaria vina, kroz upoznavanje specifičnih ukusa i mirisa koji se razvijaju u svakoj našoj boci. Cilj nam je da turista koji dođe uživa i usvaja nova znanja kroz upoznavanje sa proizvodnjom naših vina, naše kulture, istorije naših vinograda i nas samih. Sad smo u planovima da se obezbjedi dodatna ponuda, kao neki team bilding, ili muzički i slikarski eventi… Naravno sve uz vino.

Pogledajte video o ćerkama koje nastavljaju porodičnu priču svojih roditelja u vinariji Fragaria na sledećem linku:

Pogledajte i sledeće dve priče:

Tri žene – jedna vinarija (priča druga): Saša Vujić

Tri žene – jedna vinarija (priča treća): Anja Vujić