Lady of Wine
Toči i uči

Tri žene – jedna vinarija (priča treća): Anja Vujić

Anja i Marina Vujić, ćerke vlasnika vinarije Fragaria, Saše i Slobodana Vujića, od samog početka su aktivne učesnice u razvoju njihove porodične vinske priče. Vujići su odnedavno započeli dogradnju vinarije jer imaju u planu da se ozbiljno bave vinskim turizmom ne samo u njihovom objektu, već da rade na razvoju celokupne Župe u ovom pravcu. Ženski deo porodice, koji je brojniji, kroz tri priče otkriva nam kako su „preživeli“ početke, koliko je važna ljubav i motivacija i da li samo jedna sorta može da bude adut vinarije na tržištu.

Ovo je treća priča.

Sestra i ja smo uključene u stvaranje Fragarie od početka, tj. od nastanka same ideje. Sjećam se sa koliko se truda, energije i ljubavi razmišljalo o sortama i o vizuelnom identitetu. Interesantno je da smo mi krenuli od ideje kako bi trebalo da izgleda etiketa našeg vina. Svi članovi porodice su uložili puno truda i ljubavi u svaki čokot i u svaku bocu, svi smo davali i sad dajemo svoj maksimum. Naši vinogradi su u porodici preko 100 godina i zato se trudimo očuvati porodičnu tradiciju uzgoja vinove loze koja za sve nas ima veliku sentimentalnu vrijednost. Mislim da je puno lakše razvijati posao kad su svi jako predani poslu, i kad mi mladi možemo puno da učimo od starijih. Svaki član naše porodice je spreman da preuzme svaki posao kako bi vinarija uspjela i dalje se razvijala. Nas dve  gledamo to i iz druge perspektive – možemo svojim znanjem da unesemo novine, dok oni stariji imaju veliko iskustvo koje nam nesebično prenose. Svi smo motivisani na rad jer nas veže čvrsta emotivna veza, a također jer želimo sebi pružiti sigurnu budućnost.

Šta je najvažnije u komunikaciji sa kupcima, posebno preko društvenih mreža?

Kao neko ko je od početka uključen u ovu priču, sve to me je motivisalo da iskoristim, oblikujem i implementiram marketing strategiju za društvene mreže koja se temelji na različitosti. Za vrlo kratko vrijeme ta različitost nas je dovela do toga da smo prepoznati na tržištu. Prepoznaju nas pre svega po jagodi, a to nam je iskreno i bila strategija pri izlasku na tržište. Razvijamo brend Fragaria, kao latinski naziv za jagodu i za naziv vinarije, ali za naša druga vina.

Mislim da je najvažnije razumijevanje potreba naših kupaca i upoznavanje sa nama jer to dovodi do pozitivne razmjene energije.

Kakvi su planovi vinarije Fragaria što se tiče razvijanja vinskog turizma?

Kao najmlađi član, uz sestru i roditelje sam puno toga naučila. Obadvije smo tokom studija u Beču išle na studentske razmjene gdje smo sticale nova znanja. Ja sam bila na magistarskom studiju u Bordou i znam koliko mi je bilo zanimljivo otkrivati nova vina, njihove mirise i okuse. Imali smo studijske posjete raznim vinarijama, pričali o vinima i tako sam se potpuno zaljubila u taj svijet. Zato nam je cilj da se razvijamo u pravcu vinskog turizma, odnosno da turisti prilikom posjete našoj vinariji na najbolji način osjete ljubav prema vinu. Većina ljudi je u nekoj prilici vidjela da se vino degustira tako da se pogleda, zavrti, pomiriše, nazdravi i pije, ali ne znaju svi zašto. Moja želja je da turisti koji dolaze na Kopaonik, u Vrnjačku Banju, u Župu, posjete i našu vinariju i da im objasnimo sve o Fragaria vinima. Planiramo organizovati degustacije na novoj terasi koja ima pogled na župske vinograde i planine  koje okružuju ovaj autentičan prostor.

Pored degustacija u vinariji, u planu su i organizacije vinskih događaja na kojima bi se čuli i upoznali i neki drugi vinari, probala vrijedna vina, organizovale edukacije i slično. Vjerujem da su učenje o vinima i hrani na radionicama i drugim događajima najbolji način da se provede slobodno vrijeme i voljela bih što više mladih potaknuti na tu vrstu turizma.

Photo: privatna arhiva

Pogledajte video o ćerkama koje nastavljaju porodičnu priču svojih roditelja u vinariji Fragaria na sledećem linku:

Pogledajte i sledeće dve priče:

Tri žene – jedna vinarija (priča prva): Saša Vujić

Tri žene – jedna vinarija (priča druga): Marina Vujić