Lady of Wine
Toči i uči

Tri žene – jedna vinarija (priča prva): Saša Vujić

U Župi su pre nekoliko godina Saša i Slobodan Vujić, koji su živeli i radili u Sarajevu, otvorili porodičnu vinariju Fragaria, na imanju koje je bilo pod vinogradima u vreme kada su se starije generacije bavile ovim poslom. Njihov novi poslovni poduhvat podržale su i ćerke, Marina i Anja, koje su se brzo uključile u pojedine procese rada. Vujići su odnedavno započeli dogradnju vinarije jer imaju u planu da se ozbiljno bave vinskim turizmom ne samo u njihovom objektu, već da rade na razvoju celokupne Župe u ovom pravcu. Ženski deo porodice, koji je brojniji, kroz tri priče otkriva nam kako su „preživeli“ početke, koliko je važna ljubav i motivacija i da li samo jedna sorta može da bude adut vinarije na tržištu. Ovo je prva priča.

Koliko je lakše razvijati posao kao što je proizvodnja vina kada su svi članovi porodice uključeni?

Vinarija Fragaria je porodični biznis, i svi smo uključeni, međutim da bi se biznis uspješno razvijao potrebno je da su interesi svih članova porodice u nekoj ravnoteži jer to stvara harmoniju u porodičnom biznisu. Srećom, u našoj porodici je izbalansiran pristup i ako svako od nas pojedinačno ima različite privatne i poslovne ciljeve u okviru ovog biznisa, ali zajednički interesi nas dovode do stvaranja povjerenja i u porodici i u poslovnom okruženju, Sve to ima za rezultat napredak svakog od nas porodično, ali i napredak u realizaciji poslovnih ideja.

Vrlo je važno da sačuvamo dobre porodične odnose između pojedinačnih članova jer je teško održavati balans između privatnog i poslovnog života. Svjesni smo da previše posla može donijeti do uništenja porodice i odnosa među nama, dok previše emocija može imati negativan utjecaj na razvoj i opstanak poslovanja.

Vinarija Fragaria je sad ušla u drugu fazu, kad se mora napraviti važan korak i dijelove posla i odgovornost polako prebacivati na naše ćerke, kao sljedeću generaciju koja će voditi dalje vinariju. Mislim da smo na njih prenjeli ljubav prema vinu i da se one obe dobro snalaze. Svi zajedno svaki dan sve više učimo o ovom biznisu i napredujemo u usvajanju znanja kako radom u podrumu, tako i radom sa kupcima, na vizuelnom identitetu vinarije Fragarije i sl.

Koliko je opredeljenost ka specifičnoj vinskoj sorti kao što je jagoda  važna za prepoznatljivost vinarije na tržištu?

Kad smo počeli, nismo puno znali o poslovanju vinarije. Želeli smo samo da proizvodimo dobra i kvalitetna vina. Znali smo da kvalitet ne može biti kvantitet, u tom pravcu smo razmišljali. Preporučili su nam da probamo vino od skoro zaboravljene sorte jagoda. Prije je uz svaku kuću u Župi rasla ta vinova loza ali je polako odumirala, ljudi su je zaboravili. Kad smo probali vino do tada nama nepoznate sorte, znali smo da je to to jer nam se izuzetno svidjelo. U tim momentima, bilo je rizično podići toliko vinograda sa sortom koja nije imala značaj, ni prepoznatljivost na tržištu. Ali i mi smo različiti, svidjelo nam se da imamo nešto drugačije, nešto što nije toliko zastupljeno na tržištu. Takve poslovne ideje potiču komentare i najčešće predstavljaju dodatnu vrijednost za razvoj brenda. Tu smo vidjeli svoju šansu, da pravimo različito, a kvalitetno vino.

Vinski turizam je u velikom usponu u celom svetu, pa i kod nas. Da li je to pravac koji i vi planirate?

Naš plan je da se pored vina razvijamo i u turističkoj ponudi jer je to usko povezano jedno sa drugim. Na taj način turisti koji dođu Župu, u našu vinariju, imali bi priliku da se upoznaju sa Fragaria vinima i da ih sa nama dožive na jedan drugačiji način.

Vinski turizam je relativno nova grana turizma u Župi, karakterističan za regionalna područja koja raspolažu određenim i specifičnim sortama vina. Ja se dugo bavim turizmom, čak sam i predavala na fakultetu na više predmeta koji su vezani za turizam i smatram da je to  generator privrednog rasta, a Fragaria treba to svakako da iskoristi. Sve je izraženije individualno ponašanje potrošača i njihovo povećano interesovanje za sadržajima na odmorima koji moraju biti fleksibilni. Trend je veći broj kratkih odmora, sa posebnim aktivnostima – i tu je naša šansa.

Pogledajte video o turističkim planovima vinarije Fragaria na sledećem linku:

Pogledajte i sledeće dve priče:

Tri žene – jedna vinarija (priča druga): Marina Vujić

Tri žene – jedna vinarija (priča treća): Anja Vujić